(Magyar) Gasztronómia
Cégünk által legkedveltebb ételek
Tartalomjegyzék
ELŐÉTELEK/SALÁTÁK
LEVESEK
„DEBRECENI SZÉKELYLEGÉNYEK PACALLEVESE”
PÖRKÖLTEK
BIMBI FÉLE „FÜLES PACAL” (PACALPÖRKÖLT)
FŐÉTELEK/SÜLTEK
SLAMBUC HORTOBÁGY-SZÉLI KLASSZIKUS
PAPRIKÁS KRUMPLI FÜZES-TAVI MÓDRA
SÜLT OLDALAS FÜZES-TAVI MÁZBAN SÜTVE
DESSZERTEK
—————————————————————————————————————-
„DEBRECENI SZÉKELYLEGÉNYEK” PACALLEVESE
HOZZÁVALÓK 9-10 FŐ RÉSZÉRE:
– pacal 2,50 kg
– répa 0,40 kg
– vöröshagyma 0,35 kg
– zeller 0,20 kg
– fokhagyma 0,10 kg
– bors (egész) 0,02 kg
– tejföl 0,25 kg
– ecetes paprika 0,25 kg (Gogosári, 3db felszelve)
– tojás 3,00 db
– liszt 0,075 kg
– ecet 10% ízlés szerint (erjesztett korpával lenne az igazi)
– só 0,03 kg
ELKÉSZÍTÉS
A pacalt többször (legalább két lében, 2x20percig) elő főzzük. Majd kb. 5 órán keresztül főzzük vízben (azért egy kis pacal ízt hagyjunk benne). A zöldségeket gyufa vékonyságúra reszeljük. Amikor a lé felhabosodik, hozzátesszük a zöldségeket és 50 grammnyi egész fokhagymát. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk. Miután a pacal megfőtt, leszűrjük és 0,5 cm x 4 cm–es darabokra vágjuk. Külön összekeverjük a lisztet a tojás sárgájával és a tejföllel. Lassan kavargatva beleöntjük a levesbe, majd hozzáadjuk a feldarabolt, főtt pacalt, az ecetet és 50 grammnyi összetört fokhagymát. Az ecetes paprikát megsütjük (kb. 5 perc), majd a levesbe tesszük és összefőzzük.
A leveshez tejfölt és vékony, ecetes, erős paprikát tálalunk.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
PACALLEVES SZLOVÁK MÓDRA
HOZZÁVALÓK 4 FŐ RÉSZÉRE:
– 10 dkg kolozsvári szalonna
– 60 dkg marhapacal
– 3 db vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
delikát, finomliszt, só, bors, pirospaprika, kömény, majoránna
ELKÉSZÍTÉS
A tisztított, pacalt két három lében /sós/ készre főzzük, majd csíkokra vágjuk. Zsírban az apróra vágott szalonnát, vöröshagymát megpirítjuk . Kevés liszttel világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a pacalt, sót, borsot, ételízesítőt, apróra vágott fokhagymát, majoránnát, Köményt adunk hozzá, lefedjük, és fél óráig főzzük.
Végül petrezselyemmel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
SAVANYÚ NYELVLEVES
HOZZÁVALÓK:
– 1 kg sertésnyelv
– 4 babérlevél
– kb. 20 szem egész bors
– 10 gerezd fokhagyma
– 2 teáskanál só
– 5 dl tejföl
– 3 evőkanál liszt
– fél dl étolaj
– 1 evőkanál őrölt paprika.
ELKÉSZÍTÉS
A nyelveket megtisztítjuk, átmossuk, felöntjük 3 liter vízzel. Az egész borsot és az összetört babérlevelet fűszertartóba tesszük, úgy dobjuk a levesbe. Négy gerezd fokhagymát megtisztítunk, és azt is hozzáadjuk. Sóval ízesítjük, és fedő alatt egy órán át főzzük.
Amikor a nyelvek már átpuhultak, kiszedjük egy tálcára. A tejfölt egy deci vízzel hígítjuk, és a liszttel simára keverjük. A megmaradt fokhagymát apró darabokra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Kevés őrölt paprikát szórunk rá, és azonnal félrehúzzuk, nehogy megégjen.
A fűszertartót és az egész fokhagymákat kiszedjük a levesből. A habarást néhány merőkanálnyi forró lével átmelegítjük, majd a fazékba öntjük. Felforraljuk, és a fokhagymás paprikával tovább ízesítjük.
Tálaláskor a nyelveket szeletekre vágjuk, erre merítünk a levesből. Pirítóssal kínáljuk. Teáskanálnyi tejfölt, ízlés szerint ecetet adhatunk még hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
BIMBI FÉLE „FÜLES PACAL (PACALPÖRKÖLT)”
HOZZÁVALÓK (30-35 FŐ RÉSZÉRE, KENYÉRREL TUNKOLVA):
– nyers pacal 20 kg (nettó 13 kg)
– sertés fül 4 kg
– kolozsvári szalonna 2 kg
– hagyma 2,20 kg
– zsír 1,5 kg
– TV paprika 4 db
– paradicsom (nagy) 5 db
– erős paprika 2 db
– pirosarany 1 tubus (nagy)
– gulyáskrém 1 tubus (nagy)
– pirospaprika (por) 15 dkg
– Erős Pista 1 üveg
– vegeta 20 dkg
– fokhagyma 3 fej (nagy)
– kömény 2,5 dkg
– majoranna 2,5 dkg
– őrölt bors 2,5 dkg
– babérlevél 15 db
– egész bors 1 csomag
– só ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS
A megtisztított pacalt tenyérnyi darabokra vágom, majd felteszem főzni. Hozzáadok három egész hagymát, két fej fokhagymát, a babérlevelet és a szemes borsot.
Mikor a pacal 80% – ban megfőtt, hozzá adom a fület és 10 percig együtt főzöm. Ennél tovább főzni nem szabad, mert a fül szétfő.
Leszűröm és 1 cm x 5 cm-es csíkokra összevágom őket. Közben a kézilány 😀 kockára vágja a hagymát és 1 kg zsíron megfonnyasztja.
A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát (a maradék zsíron) egy külön edényben megsütöm.
A megfonnyasztott hagymára teszem a felvágott paradicsomot és paprikát, majd a pacalt a füllel, valamint a kolozsvári szalonnát (zsírjával együtt).
Ha a pörkölt egy kicsi vizet eresztett, hozzá adom a vegetát a pirosaranyat, a gulyáskrémet, a porpaprikát, a 2 db erős paprikát, és egy fél üveg Erős Pistát és felengedem vízzel úgy, hogy ellepje.
Mikor a pörkölt majdnem kész, teszek rá borsot, köményt és végül majorannát. Ízlés szerint sózom és beleteszem a maradék Erős Pistát.
Összefőzöm és tálalom. (A dietetikusom is ezt ajánlja :-D)
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
SLAMBUC
HOZZÁVALÓK:
– 30 dkg kolozsvári szalonna
– 30 dkg füstölt szalonna
– 2 db paprika
– 3 db paradicsom
– só
– bors
– 1,5 kg kockára vágott burgonya /krumpli/
– 1 kg lebbencs tészta
– 1 db vas bogrács / nem rozsdamentes, nem zománcos /
– 1 db vas bogrács kanál
ELKÉSZÍTÉS
Szalonnákat felkockázom, háromnegyedig kisütöm, hagymát felkockázva hozzáadom és aranysárgára pirítom. A paradicsomot, paprikát apró kockára vágom /paradicsomról a héját leveszem/ és hozzá adom. Kis vízzel felöntöm és 0,5 órát főzőm. Kockára vágott burgonyát hozzá teszem, felöntöm vízzel hogy bőven ellepje. Amint felfő megízesítem. A burgonyát majdnem készre főzőm, újra ízesítem. A tésztát a tetejére rakom, /összetörve/ és kiegészítem vízzel, hogy épp ellepje és így főzöm lassú tűzön. Amint a tészta megfőtt összekavarom és elkezdem pirítani. Amennyiben a slambuc nem forog a bográcsban úgy tegyünk bele még egy kis disznózsírt, mert a zsírszegény slambucot nem lehet megforgatni, pirítani, csak kavargatni. Mikor úgy érezzük, hogy eleget pirítottuk, kész és lehet tálalni /mármint mindenki megy és szed a bográcsból/.
A krumpli és a lebbencs tészta arányát ízlés szerint változtathatjuk.
A tésztát megpirítva is beletehetjük.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
MITITEI, MICCS /KICSIKE/
HOZZÁVALÓK:
– 2 kg tarja
– 2 teáskanál őrölt feketebors
– 1 teáskanál őrölt köménymag
– 2 kávéskanál szódabikarbóna
– 5 teáskanál borsikafű
– 2 teáskanál kakukkfű
– 4-5 dkg, zúzott fokhagyma/4 teáskanál fokhagyma granulátum/
– 2 dl csontlé /ha nincs 2 teáskanál delikát/
– 1 kávéskanál cukor
– konyhasó (izlés szerint cca.2 teáskanál)
ELKÉSZÍTÉS
A tarját kétszer ledaráljuk majd alaposan összegyúrjuk a fűszerekkel. Beleteszem a szódavizet, csontlevet, mikor a hús felvette, beleteszem a szódabikarbonát és péppé dagasztom /géppel könnyebb/. Legalább három órát pihentetem, majd vizes kézzel kis kolbászokat formázzunk és faszenes gríllen megsütjük, de ne szárazra. Mustárral és puha kenyérrel fogyasztjuk.
/ Ha nem lenne elég puha, tegyünk bele még egy kis szódabikarbónát./
Jó étvágyat kívánunk!
———————————————————————————————————-
SLAMBUC HORTOBÁGY-SZÉLI KLASSZIKUS
Étvágytól függően: kb 20 főre
Elkészítési idő: 1.5 – 2 óra
HOZZÁVALÓK:
– 1 kg fehér sós szalonna
– 2 kg lebbencs tészta
– 4 kg burgonya
– só
– sertészsír
– 1 db vas bogrács
– 1 db vas bogrács kanál
– kondi (erő)
– kitartás
ELKÉSZÍTÉS
A szalonnát felkockázzuk, aranysárgára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, felöntjük vízzel hogy ellepje. Amíg felfő megízesítjük ( kissé sós legyen a lé). A burgonyát kb 50% -ra készre főzzük, majd a tésztát összetörve a tetejére rakjuk. A vizet pótoljuk, hogy ellepje és így lassú tűzön tovább főzzük, míg az összes lé el nem fő . (Nyugodtan várunk, nem kavarjuk, nem forgatjuk, gyűjtjük az erőt). Amint elfőtt az összes lé alaposan összekavarjuk, és elkezdjük pirítani. A tűzön élénkítünk egy kicsit, elővesszük a kondit ( az összes anyag közel 8 kg) és megpróbáljuk megfordítani. Amennyiben az elején a slambuc „nem akar” megfordulni, tegyünk bele még egy kis sertészsírt. Ha sikerül, már csak a kitartást kell hozzá adni, ugyanis a hagyomány szerint 33 szor kell megfordítani. Ami igaz is, ekkor lesz a teljes terjedelmében „slambuc” állagú.
Jó étvágyat kívánunk!
———————————————————————————————————-
SAVANYÚ TÜDŐ
HOZZÁVALÓK:
– 60 dkg sertés- vagy borjútüdő
– 1 db szív
– 1-2 szál sárgarépa és petrezselyem
– 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
– 2 dkg liszt
– 1 dkg cukor
– 1 dl tejföl
– ecet
– citrom
– babérlevél
ELKÉSZÍTÉS
A tüdőt egy nagy fazék vízben felfőzzük, amíg nyers színét elveszíti. Kivesszük, hideg vízbe tesszük és 5-6 cm-es csíkokra vágjuk. A hörgőktől megtisztítjuk. Újból feltesszük annyi sós vízben főni, hogy jól ellepje és puhára főzzük. Tegyük bele a zöldséget egészben (amit később kiveszünk belőle), 1,5 babérlevelet, meg 1/2 citromhéjat. A zsiradékból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, besűrítjük vele a tüdőt, jól felforraljuk. 1 dkg pirított cukorral; ecettel vagy citromlével ízesítjük és tejföllel tálaljuk. Zsemlegombócot adunk hozzá
Jó étvágyat kívánunk!
———————————————————————————————————-
PAPRIKÁS KRUMPLI
HOZZÁVALÓK:
– 20 dkg kolozsvári (húsos) szalonna
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 1 fej fokhagyma /¾ része/ apróra vágva
– 1 csipet köménymag
– 1 evőkanál pirospaprika
– 1 evőkanál Piros Arany
– 1 zöldpaprika
– 2 paradicsom
– 1,5 kg tisztított krumpli
– 30dkg jóízű szárazkolbász
– só, bors
ELKÉSZÍTÉS
A csíkokra vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra összevágott hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a Piros Aranyat, a végén pirospaprikát. Összekeverjük és és kevés vízzel felöntjük,beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot,borsot, és fözöm 0,5 – órát. A hosszú cikkekre vágott krumplit és a kis darabokra vágott kolbászt bele tesszük és felöntjük vízzel hogy épp ellepje,5 perc főzés után készre ízesítem /só, bors, ¼ fokhagyma, kömény/, majd lassú tűzön készre főzöm.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
SÜLT OLDALAS FÜZES-TAVI MÁZBAN SÜTVE
HOZZÁVALÓK:
– 2 kanál fokhagyma granulátum
– 1,5 kanál Erős Pista
– 2,5 kanál méz
– 4 kanál majonéz /univer/
– 4 kanál kefir
– 1,5 kanál delikát
– 1 csapot kávés kanál bors
– 1 dl víz
– 2,5 kg oldalas /húsos/ v. malac
ELKÉSZÍTÉS
A fokhagyma granulátumra ráöntöm a vizet és várom hogy bedagadjon /3 perc/, közben kevergetem, majd a többi összetevőket is belerakom, összekeverem, majd 10 percet pihentetem /az ízek meg küzdenek egymással/.
A húst mosás és szárítás után bekenem az így elkészítet anyaggal, ezt követően hűtőben
2-4 órát pihentetem /éhség függvénye/.
A pihentetés után tepsibe teszem, 3 dl vízzel felöntöm, fóliával letakarom és a 200 C°-ra előmelegített sütőbe teszem és cca. 1,2-1,5 órát párolom, majd kiveszem és a maradék mázzal bekenem és barnára sütöm /30-40 perc/, fólia nélkül.
Ugyanezt lehet kemencében is sütni, azonban a kezdeti hőfokra nagyon figyeljünk! Egy 300 C°–ra fűtött kemence éget./Kemencében való sütést akkor ajánlom, ha van idő lassan felfűteni/
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
BABOS CSÜLÖK
HOZZÁVALÓK:
– 1 db nagyméretű h csülök /gyors pácolt/
– 0,5kg száraz bab
– 3 db nagy fej hagyma
– 2 db paprika
– 3 db paradicsom
– só, bors, őrölt kömény, por paprika,
ELKÉSZÍTÉS
A babot min. 12 órára beáztatom, majd lassú tűzön puhára főzöm/úgy 3 óra/só nélkül.
A csülköt bő vízben elő főzöm úgy fél óra / sótalanítom / utána kiveszem, kicsontozom és felkockázom.
Hagymát felkockázom, zsírban felteszem fonnyasztani,aranysárgára sütöm ,majd hozzáteszem a por paprikát /2 kanál /, hozzá teszem a kockázott csülköt a csonttal együtt ,és felengedem vízzel, hogy ellepje.
Beleteszem a paprikát és paradicsomot felkockázva, felízesítem a fűszerekkel.
A sóval vigyázzunk, mert a csülök sója becsaphat.
Háromnegyed fővésnél a babot beletesszük és együtt főzzük lassú tűzön készre főzzük.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
SZALONTÜDŐ
HOZZÁVALÓK:
– bő 1 kg sertéstüdő és szív vegyesen
– 2 vöröshagyma
– 4-5 szem fekete bors
– 2 babérlevél
– só
– 4 evőkanál olaj
– 1 evőkanál cukor
– 1 púpozott evőkanál liszt
– 1 nagyobb gerezd fokhagyma
– 1 mokkáskanál pirospaprika
– 1 ecetes uborka
– 1 evőkanál kapribogyó (el is maradhat)
– 1 gerezd citrom
– 1 evőkanál mustár
– fél mokkáskanál őrölt bors
– 1 kiskanál ecet
– 1 dl tejföl
ELKÉSZÍTÉS
A tüdőt meg a szívet megtisztítjuk – a hártyákat, a zsírt, a hörgőket lefejtjük róla -, és a lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az egyik hagymát megmossuk, héjastól félbevágjuk, és az egész borssal meg 1 babérlevéllel a tüdőhöz adjuk, megsózzuk, majd lefödve, kis lángon jó 1,5 óra alatt puhára főzzük (kuktában 1 óra alatt kész). A levéből kiemeljük, kisebb hasábokra vágjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára pirítjuk, majd a liszttel tovább sütjük. Ekkor kerül bele a másik hagyma is, amit lereszeltünk, valamint a zúzott fokhagyma meg a babérlevél. A tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. A tüdő főzőlevéből kb. 4 decit rámerünk, kevergetve simára, mártás sűrűségűre forraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés főzővízzel hígíthatjuk. A vékony csíkokra metélt uborkát, a kapribogyót meg a citrom lereszelt héját és levét hozzáadjuk. A mustárral, a borssal, az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk, végül az összevágott belsőségeket is beleforgatjuk. 4-5 percig forraljuk. Zsemlegombóc illik köretnek hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
GOMBÓC CSORBA TÓPARTI MÓDRA
HOZZÁVALÓK:
– 3 szál répa
– 3 szál petrezselyem
– 1/3 karfiol
– ¼ zeller
– 2 db burgonya
– 1 fej hagyma
– Ecet
– Citromlé
– Tejfel
– 40 dkg darált hús
– 2 kanál liszt
– 5 szál lestyán
– 5 dkg rizs
ELKÉSZÍTÉS
Zöldséget felkarikázom, burgonyát felkockázom, a karfiolt kis darabokra töröm és felteszem vízzel főni /2,5 l/ és felízesítem /só, bors, 2 szál lestyán /
Gombócot elkészítem, a darált húst 2 kanál lisztel, az egy fej apróra vágott hagymával, rizzsel, sóval, borssal összekeverem és kis gombócokat formázok belőle.
Fél fővésnél a gombócokat a levesbe teszem és lassú tűzön főzöm. A vége felé a maradék 3 szál lestyánt is beleteszem. És 5-7 percig főzöm.
/Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét/
Tejfellel behabarom, az ecettel és a citromlével besavanyítom és felforralom, utána tálalom.
Variációk:
– 1 ugyanez csak tejfel nélkül
– 2 ugyanez tejfel nélkül + 1 l paradicsomlé
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
SÁRGADINNYE LEVES
HOZZÁVALÓK:
– 2 közepes sárgadinnye
– 1 liter tej
– 1 dl tejszín
– porcukor
– őrölt fahéj
– vaníliás cukor
– citromlé
– 2 evőkanál durvára vágott mandula
ELKÉSZÍTÉS
A sárgadinnye külsejét alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük és cikk-cakkban kettévágjuk. A négy fél dinnye magvas belsejét kikaparjuk, a sárga belét pedig részben karalábévágóval, részben evőkanállal kikanalazzuk. A formás gömböcskékből félliternyit félreteszünk a többi dinnyebelet hideg tejjel összeturmixoljuk, közben porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és néhány csepp citrommal ízesítjük. Turmixolás után belekeverjük a tejszínt, majd a sárgadinnye gömböcskéket. A dinnye héjába adagolva tálaljuk és megszórjuk durvára vágott mandulával.
Jó étvágyat kívánunk!
—————————————————————————————————————-
TÁRKONYOS HALLEVES
HOZZÁVALÓK:
– 60 dkg. szálkamentes halfilé
ELKÉSZÍTÉS
Jó étvágyat kívánunk!
———————————————————————————————————-
TOJÁSSALÁTA BÍBORMÁRTÁSSAL
HOZZÁVALÓK:
– 1 nagy fej lilahagyma
ELKÉSZÍTÉS
Jó étvágyat kívánunk!