Prim-Vol Trade Kft. » Gasztronómia

Gasztronómia

 

Készül a sült malacka

  • malac másolata


    Cégünk által legkedveltebb ételek

      

     

    Tartalomjegyzék

     

    ELŐÉTELEK/SALÁTÁK

     TOJÁSSALÁTA BÍBORMÁRTÁSSAL

    LEVESEK

    „DEBRECENI SZÉKELYLEGÉNYEK PACALLEVESE”

    GOMBÓC CSORBA TÓPARTI MÓDRA”

    TÁRKONYOS HALLEVES

    SÁRGADINNYE LEVES

    SAVANYÚ NYELVLEVES

    PACALLEVES SZLOVÁK MÓDRA

     

    PÖRKÖLTEK

    BIMBI FÉLE “FÜLES PACAL” (PACALPÖRKÖLT)

     

    FŐÉTELEK/SÜLTEK

    SLAMBUC FÜZES-TAVI MÓDRA

    SLAMBUC HORTOBÁGY-SZÉLI KLASSZIKUS

    PAPRIKÁS KRUMPLI FÜZES-TAVI MÓDRA

    SÜLT OLDALAS FÜZES-TAVI MÁZBAN SÜTVE

    BABOS CSÜLÖK

    SAVANYÚ TÜDŐ

    SZALONTÜDŐ

    MICCS, MITITEI /KICSIKE/

    MICCS /MITITEI/ RECEPT 2.

    KANVARJÚ

    DESSZERTEK 

     —————————————————————————————————————-

    „DEBRECENI SZÉKELYLEGÉNYEK” PACALLEVESE

     

     

    HOZZÁVALÓK 9-10 FŐ  RÉSZÉRE:

    – pacal 2,50 kg

    – répa 0,40 kg

    – vöröshagyma 0,35 kg

    – zeller 0,20 kg

    – fokhagyma 0,10 kg

    – bors (egész) 0,02 kg

    – tejföl 0,25 kg

    – ecetes paprika 0,25 kg (Gogosári, 3db felszelve)

    – tojás 3,00 db

    – liszt 0,075 kg

    – ecet 10% ízlés szerint (erjesztett korpával lenne az igazi)

    – só 0,03 kg 

    ELKÉSZÍTÉS

    A pacalt többször (legalább két lében, 2x20percig) elő főzzük. Majd kb. 5 órán keresztül főzzük vízben (azért egy kis pacal ízt hagyjunk benne). A zöldségeket gyufa vékonyságúra reszeljük. Amikor a lé felhabosodik, hozzátesszük a zöldségeket és 50 grammnyi egész fokhagymát. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk. Miután a pacal megfőtt, leszűrjük és 0,5 cm x 4 cm–es darabokra vágjuk. Külön összekeverjük a lisztet a tojás sárgájával és a tejföllel. Lassan kavargatva beleöntjük a levesbe, majd hozzáadjuk a feldarabolt, főtt pacalt, az ecetet és 50 grammnyi összetört fokhagymát. Az ecetes paprikát megsütjük (kb. 5 perc), majd a levesbe tesszük és összefőzzük.

    A leveshez tejfölt és vékony, ecetes, erős paprikát tálalunk.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

    —————————————————————————————————————-

    PACALLEVES SZLOVÁK MÓDRA

    Pacal_szlovák_módra

    HOZZÁVALÓK 4 FŐ RÉSZÉRE:

    – 10 dkg             kolozsvári szalonna

    – 60 dkg             marhapacal

    – 3 db                vöröshagyma

    – 3-4 gerezd       fokhagyma

    delikát, finomliszt, só, bors, pirospaprika, kömény, majoránna

    ELKÉSZÍTÉS

    A tisztított, pacalt két három lében /sós/ készre főzzük, majd csíkokra vágjuk. Zsírban az apróra vágott szalonnát, vöröshagymát megpirítjuk . Kevés liszttel világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Amikor felforrt, beletesszük a pacalt, sót, borsot, ételízesítőt, apróra vágott fokhagymát, majoránnát, Köményt adunk hozzá, lefedjük, és fél óráig főzzük.
    Végül petrezselyemmel díszítjük.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

    —————————————————————————————————————-

    SAVANYÚ NYELVLEVES

      

    HOZZÁVALÓK:

    – 1 kg sertésnyelv

    – 4 babérlevél

    – kb. 20 szem egész bors

    – 10 gerezd fokhagyma

    – 2 teáskanál só

    – 5 dl tejföl

    – 3 evőkanál liszt

    – fél dl étolaj

    – 1 evőkanál őrölt paprika.

    ELKÉSZÍTÉS

     A nyelveket megtisztítjuk, átmossuk, felöntjük 3 liter vízzel. Az egész borsot és az összetört babérlevelet fűszertartóba tesszük, úgy dobjuk a levesbe. Négy gerezd fokhagymát megtisztítunk, és azt is hozzáadjuk. Sóval ízesítjük, és fedő alatt egy órán át főzzük.

    Amikor a nyelvek már átpuhultak, kiszedjük egy tálcára. A tejfölt egy deci vízzel hígítjuk, és a liszttel simára keverjük. A megmaradt fokhagymát apró darabokra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Kevés őrölt paprikát szórunk rá, és azonnal félrehúzzuk, nehogy megégjen.

    A fűszertartót és az egész fokhagymákat kiszedjük a levesből. A habarást néhány merőkanálnyi forró lével átmelegítjük, majd a fazékba öntjük. Felforraljuk, és a fokhagymás paprikával tovább ízesítjük.

    Tálaláskor a nyelveket szeletekre vágjuk, erre merítünk a levesből. Pirítóssal kínáljuk. Teáskanálnyi tejfölt, ízlés szerint ecetet adhatunk még hozzá.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

     —————————————————————————————————————-

    BIMBI FÉLE “FÜLES PACAL (PACALPÖRKÖLT)”

     

     

    HOZZÁVALÓK (30-35 FŐ RÉSZÉRE, KENYÉRREL TUNKOLVA):

    – nyers pacal 20 kg (nettó 13 kg)

    – sertés fül 4 kg

    – kolozsvári szalonna 2 kg

    – hagyma 2,20 kg

    – zsír 1,5 kg

    – TV paprika 4 db

    – paradicsom (nagy) 5 db

    – erős paprika 2 db

    – pirosarany 1 tubus (nagy)

    – gulyáskrém 1 tubus (nagy)

    – pirospaprika (por) 15 dkg

    – Erős Pista 1 üveg

    – vegeta 20 dkg

    – fokhagyma 3 fej (nagy)

    – kömény 2,5 dkg

    – majoranna 2,5 dkg

    – őrölt bors 2,5 dkg

    – babérlevél 15 db

    – egész bors 1 csomag

    – só ízlés szerint

     

    ELKÉSZÍTÉS

      A megtisztított pacalt tenyérnyi darabokra vágom, majd felteszem főzni. Hozzáadok három egész hagymát, két fej fokhagymát, a babérlevelet és a szemes borsot.

    Mikor a pacal 80% – ban megfőtt, hozzá adom a fület és 10 percig együtt főzöm. Ennél tovább főzni nem szabad, mert a fül szétfő.

    Leszűröm és 1 cm x 5 cm-es csíkokra összevágom őket. Közben a kézilány  😀  kockára vágja a hagymát és 1 kg zsíron megfonnyasztja.

    A csíkokra vágott kolozsvári szalonnát (a maradék zsíron) egy külön edényben megsütöm.

    A megfonnyasztott hagymára teszem a felvágott paradicsomot és paprikát, majd a pacalt a füllel, valamint a kolozsvári szalonnát (zsírjával együtt).

    Ha a pörkölt egy kicsi vizet eresztett, hozzá adom a vegetát a pirosaranyat, a gulyáskrémet, a porpaprikát, a 2 db erős paprikát, és egy fél üveg Erős Pistát és felengedem vízzel úgy, hogy ellepje.

    Mikor a pörkölt majdnem kész, teszek rá borsot, köményt és végül majorannát. Ízlés szerint sózom és beleteszem a maradék Erős Pistát.

    Összefőzöm és tálalom. (A dietetikusom is ezt ajánlja :-D)

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

     —————————————————————————————————————-

    SLAMBUC

    HOZZÁVALÓK:

    – 30 dkg kolozsvári szalonna

    – 30 dkg füstölt szalonna

    – 2 db paprika

    – 3 db paradicsom

    – só

    – bors

    – 1,5 kg kockára vágott burgonya /krumpli/

    – 1 kg lebbencs tészta

    – 1 db vas bogrács / nem rozsdamentes, nem zománcos /

    – 1 db vas bogrács kanál

    ELKÉSZÍTÉS

    Szalonnákat felkockázom, háromnegyedig kisütöm, hagymát felkockázva hozzáadom és aranysárgára pirítom. A paradicsomot, paprikát apró kockára vágom /paradicsomról a héját leveszem/ és hozzá adom. Kis vízzel felöntöm és 0,5 órát főzőm. Kockára vágott burgonyát hozzá teszem, felöntöm vízzel hogy bőven ellepje. Amint felfő megízesítem. A burgonyát majdnem készre főzőm, újra ízesítem. A tésztát a tetejére rakom, /összetörve/ és kiegészítem vízzel, hogy épp ellepje és így főzöm lassú tűzön. Amint a tészta megfőtt összekavarom és elkezdem pirítani. Amennyiben a slambuc nem forog a bográcsban úgy tegyünk bele még egy kis disznózsírt, mert a zsírszegény slambucot nem lehet megforgatni, pirítani, csak kavargatni. Mikor úgy érezzük, hogy eleget pirítottuk, kész és lehet tálalni /mármint mindenki megy és szed a bográcsból/.

    A krumpli és a lebbencs tészta arányát ízlés szerint változtathatjuk.

    A tésztát megpirítva is beletehetjük.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

    —————————————————————————————————————-

    MICCS, MITITEI /KICSIKE/

     mititei

    HOZZÁVALÓK:

    – 2 kg tarja

    – 2 teáskanál őrölt feketebors

    – 1 teáskanál őrölt köménymag

    – 2 kávéskanál szódabikarbóna

    – 5 teáskanál borsikafű

    – 2 teáskanál kakukkfű

    – 4-5 dkg, zúzott fokhagyma/4 teáskanál fokhagyma granulátum/

    – 2 dl csontlé /ha nincs 2 teáskanál delikát/

    – 1 kávéskanál cukor

    – konyhasó (izlés szerint cca.2  teáskanál)

    ELKÉSZÍTÉS

    A tarját kétszer ledaráljuk majd alaposan összegyúrjuk a fűszerekkel. Beleteszem a szódavizet, csontlevet, mikor a hús felvette, beleteszem a szódabikarbonát és péppé dagasztom /géppel könnyebb/. Legalább három órát pihentetem, majd vizes kézzel kis kolbászokat formázzunk és faszenes gríllen megsütjük, de ne szárazra. Mustárral és puha kenyérrel fogyasztjuk.

    / Ha nem lenne elég puha, tegyünk bele még egy kis szódabikarbónát./

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

      ———————————————————————————————————-

    Miccs /Mititei/ recept 2.

     mititei

    HOZZÁVALÓK:

    – 333 g darált marhahús /tarja/

    – 333 g darált birka hús/vegyes/

    – 333 g darált tarja

    – 1 kisfej hagyma

    – 6 gereszd fokhagyma

    – 1,0 dl szódavíz

    – 1 teáskanál szódabikarbóna

    – 1,5 dl csontlé

    – 2 teáskanál borsikafű

    – konyhasó, bors (izlés szerint cca.1 csapott teáskanál)

    ELKÉSZÍTÉS

    A kétszer darált húsokat összekeverem /én dagasztó gépet használok, úgy hatékonyabb/,beleteszem a lereszelt vöröshagymát ,fokhagymát , sót, borsot, Borsika fűvet. Majd a csont levet és a szódavizet folyamatos keverés mellet öntöm hozzá. Mikor a hús felvette a csont levet ,és a szódát ,hozzá teszem a szódabikarbonát .Legalább egy félórát keverem ,közben a végső só szintet megadom .Utána vizes kézzel kb.3 x 8 cm kolbászkákat formálok .Tálcára rakom és min 2 órára hűtőbe teszem, majd Faszenes grillen megsütöm. Puha kenyérrel, mustárral fogyasztjuk.

    / Akkor jó , ha sütés közben egy kicsit megdagad, ketté törve szaftos./

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

      ———————————————————————————————————-

    KANVARJÚ

     mititei

    HOZZÁVALÓK:

    – 1 kg liszt

    – 1 csapott kanál só

    – 1 csomag élesztő

    – 2 dl tej

    – 0,5 evőkanál cukor

    – olvasztott zsír

    – langyos víz szükség szerint

    ELKÉSZÍTÉS

    Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatni. A lisztet kiszitálni, bele tenni a sót és a felfuttatott élesztőt, majd langyos víz hozzáadásával lágy, jól kidolgozott tésztát készíteni. Hagyni kell megkelni, majd 8 db cipót csinálni belőle, amiket külön-külön át kell gyúrni és még egy kicsit tovább keleszteni.
     
    /A tészta lágy legyen, ne keményedjen meg!/
     
    A megkelt cipókat egyenként kihúzgálni téglalap alakura, majd jó vastagon olvasztott zsírral bekenni, a tetejét megsózni. Ezt követően feltekerni, mint a palacsintát, majd jobb és balkézzel ellentétesen felsodorni úgy, hogy középen találkozzanak.
     
    A tepsit jó vastagon kikenni zsírral és megsózni. A kiformázott tésztát tepsibe tenni, a tetejét megkenni zsírral és ismét megsózni. A tepsiben még egy rövid ideig keleszteni, majd 200 fokon alsó -felső sütőállás mellett megsütni.
     

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

      ———————————————————————————————————-

    SLAMBUC HORTOBÁGY-SZÉLI KLASSZIKUS

     SLAMBUC HORTOBÁGY-SZÉLI KLASSZIKUS

     Étvágytól függően: kb 20 főre

     Elkészítési idő: 1.5 – 2 óra

    HOZZÁVALÓK:

    – 1 kg fehér sós szalonna                            

    – 2 kg lebbencs tészta

    – 4  kg  burgonya

    – só

    – sertészsír

    – 1 db vas bogrács

    – 1 db vas bogrács kanál

    – kondi (erő)

    – kitartás

    ELKÉSZÍTÉS

     A szalonnát felkockázzuk, aranysárgára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, felöntjük vízzel hogy ellepje. Amíg felfő megízesítjük ( kissé sós legyen a lé). A burgonyát kb 50% -ra készre főzzük, majd a tésztát összetörve a tetejére rakjuk. A vizet pótoljuk, hogy ellepje és így lassú tűzön tovább főzzük, míg az összes lé el nem fő . (Nyugodtan várunk, nem kavarjuk, nem forgatjuk,  gyűjtjük az erőt). Amint elfőtt az összes lé alaposan összekavarjuk, és elkezdjük pirítani.  A tűzön élénkítünk egy kicsit, elővesszük a kondit ( az összes anyag közel 8 kg) és megpróbáljuk megfordítani. Amennyiben az elején a slambuc „nem akar” megfordulni, tegyünk bele még egy kis sertészsírt. Ha sikerül, már csak a kitartást kell hozzá adni, ugyanis a hagyomány szerint 33 szor kell megfordítani. Ami igaz is, ekkor lesz a teljes terjedelmében „slambuc” állagú.  

    Jó étvágyat kívánunk!

     Ugrás a tartalomjegyzékre

    ———————————————————————————————————-

    SAVANYÚ TÜDŐ

     

    HOZZÁVALÓK:

    – 60 dkg sertés- vagy borjútüdő

    – 1 db szív

    – 1-2 szál sárgarépa és petrezselyem

    – 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír

    – 2 dkg liszt

    – 1 dkg cukor

    – 1 dl tejföl

    – ecet

    – citrom

    – babérlevél

    ELKÉSZÍTÉS

     A tüdőt egy nagy fazék vízben felfőzzük, amíg nyers színét elveszíti. Kivesszük, hideg vízbe tesszük és 5-6 cm-es csíkokra vágjuk. A hörgőktől megtisztítjuk. Újból feltesszük annyi sós vízben főni, hogy jól ellepje és puhára főzzük. Tegyük bele a zöldséget egészben (amit később kiveszünk belőle), 1,5 babérlevelet, meg 1/2 citromhéjat. A zsiradékból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, besűrítjük vele a tüdőt, jól felforraljuk. 1 dkg pirított cukorral; ecettel vagy citromlével ízesítjük és tejföllel tálaljuk. Zsemlegombócot adunk hozzá

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre 

    ———————————————————————————————————-

    PAPRIKÁS KRUMPLI

    HOZZÁVALÓK:

    – 20 dkg kolozsvári (húsos) szalonna

    – 3 nagy fej vöröshagyma

    – 1 fej fokhagyma /¾ része/ apróra vágva

    – 1 csipet köménymag

    – 1 evőkanál pirospaprika

    – 1 evőkanál Piros Arany

    – 1 zöldpaprika

    – 2 paradicsom

    – 1,5 kg tisztított krumpli

    – 30dkg jóízű szárazkolbász

    – só, bors

    ELKÉSZÍTÉS

    A csíkokra vágott, kiolvasztott szalonna zsírjában aranysárgára pirítjuk a finomra összevágott hagymát. Beletesszük a fokhagymát, a Piros Aranyat, a végén pirospaprikát. Összekeverjük és és kevés vízzel felöntjük,beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot,borsot, és fözöm 0,5 – órát. A hosszú cikkekre vágott krumplit és a kis darabokra vágott kolbászt bele tesszük és felöntjük vízzel hogy épp ellepje,5 perc főzés után készre ízesítem /só, bors, ¼ fokhagyma, kömény/, majd lassú tűzön készre főzöm.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre 

      —————————————————————————————————————-

    SÜLT OLDALAS FÜZES-TAVI MÁZBAN SÜTVE

    HOZZÁVALÓK:

    – 2 kanál fokhagyma granulátum

    – 1,5 kanál Erős Pista

    – 2,5 kanál méz

    – 4 kanál majonéz /univer/

    – 4 kanál kefir

    – 1,5 kanál delikát

    – 1 csapot kávés kanál bors

    – 1 dl víz

    – 2,5 kg oldalas /húsos/ v. malac

    ELKÉSZÍTÉS

     A fokhagyma granulátumra ráöntöm a vizet és várom hogy bedagadjon /3 perc/, közben kevergetem, majd a többi összetevőket is belerakom, összekeverem, majd 10 percet pihentetem /az ízek meg küzdenek egymással/.

    A húst mosás és szárítás után bekenem az így elkészítet anyaggal, ezt követően hűtőben

    2-4 órát pihentetem /éhség függvénye/.

    A pihentetés után tepsibe teszem, 3 dl vízzel felöntöm, fóliával letakarom és a 200 C°-ra előmelegített sütőbe teszem és cca. 1,2-1,5 órát párolom, majd kiveszem és a maradék mázzal bekenem és barnára sütöm /30-40 perc/, fólia nélkül.

    Ugyanezt lehet kemencében is sütni, azonban a kezdeti hőfokra nagyon figyeljünk! Egy 300 C°–ra fűtött kemence éget./Kemencében való sütést akkor ajánlom, ha van idő lassan felfűteni/

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre 

      —————————————————————————————————————-

    BABOS CSÜLÖK 

    HOZZÁVALÓK:

    – 1 db nagyméretű h csülök /gyors pácolt/

    – 0,5kg száraz bab

    – 3 db nagy fej hagyma

    – 2 db paprika

    – 3 db paradicsom

    – só, bors, őrölt kömény, por paprika,

    ELKÉSZÍTÉS

     A babot min. 12 órára beáztatom, majd lassú tűzön puhára főzöm/úgy 3 óra/só nélkül.

    A csülköt bő vízben elő főzöm úgy fél óra / sótalanítom / utána kiveszem, kicsontozom és felkockázom.

    Hagymát felkockázom, zsírban felteszem fonnyasztani,aranysárgára sütöm ,majd hozzáteszem a por paprikát /2 kanál /, hozzá teszem a kockázott csülköt a csonttal együtt ,és felengedem vízzel, hogy ellepje.

    Beleteszem a paprikát és paradicsomot felkockázva, felízesítem a fűszerekkel.

    A sóval vigyázzunk, mert a csülök sója becsaphat.

    Háromnegyed fővésnél a babot beletesszük és együtt főzzük lassú tűzön készre főzzük.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

    —————————————————————————————————————-

    SZALONTÜDŐ

     SZALONTÜDŐ

    HOZZÁVALÓK:

    – bő 1 kg sertéstüdő és szív vegyesen
    – 2 vöröshagyma
    – 4-5 szem fekete bors
    – 2 babérlevél
    – só
    – 4 evőkanál olaj
    – 1 evőkanál cukor
    – 1 púpozott evőkanál liszt
    – 1 nagyobb gerezd fokhagyma
    – 1 mokkáskanál pirospaprika
    – 1 ecetes uborka
    – 1 evőkanál kapribogyó (el is maradhat)
    – 1 gerezd citrom
    – 1 evőkanál mustár
    – fél mokkáskanál őrölt bors
    – 1 kiskanál ecet
    – 1 dl tejföl

    ELKÉSZÍTÉS

     A tüdőt meg a szívet megtisztítjuk – a hártyákat, a zsírt, a hörgőket lefejtjük róla -, és a lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Az egyik hagymát megmossuk, héjastól félbevágjuk, és az egész borssal meg 1 babérlevéllel a tüdőhöz adjuk, megsózzuk, majd lefödve, kis lángon jó 1,5 óra alatt puhára főzzük (kuktában 1 óra alatt kész). A levéből kiemeljük, kisebb hasábokra vágjuk. Az olajon a cukrot világosbarnára pirítjuk, majd a liszttel tovább sütjük. Ekkor kerül bele a másik hagyma is, amit lereszeltünk, valamint a zúzott fokhagyma meg a babérlevél. A tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk. A tüdő főzőlevéből kb. 4 decit rámerünk, kevergetve simára, mártás sűrűségűre forraljuk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés főzővízzel hígíthatjuk. A vékony csíkokra metélt uborkát, a kapribogyót meg a citrom lereszelt héját és levét hozzáadjuk. A mustárral, a borssal, az ecettel ízesítjük, a tejföllel dúsítjuk, végül az összevágott belsőségeket is beleforgatjuk. 4-5 percig forraljuk. Zsemlegombóc illik köretnek hozzá. 

    Jó étvágyat kívánunk!

     Ugrás a tartalomjegyzékre

    —————————————————————————————————————-

    GOMBÓC CSORBA TÓPARTI MÓDRA

    HOZZÁVALÓK:

     –  3 szál répa

    –  3 szál petrezselyem

    –  1/3 karfiol

    –  ¼ zeller

    –  2 db burgonya

    –  1  fej hagyma

    –  Ecet

    –  Citromlé

    –  Tejfel

    –  40 dkg darált hús

    –  2 kanál liszt

    –  5 szál lestyán

    –  5 dkg rizs

    ELKÉSZÍTÉS

     

     Zöldséget felkarikázom, burgonyát felkockázom, a karfiolt kis darabokra töröm és felteszem vízzel főni /2,5 l/ és felízesítem /só, bors, 2 szál lestyán /

    Gombócot elkészítem, a darált húst 2 kanál lisztel, az egy fej apróra vágott hagymával, rizzsel, sóval, borssal összekeverem és kis gombócokat formázok belőle.

    Fél fővésnél a gombócokat a levesbe teszem és lassú tűzön főzöm. A vége felé a maradék 3 szál lestyánt is beleteszem. És 5-7 percig főzöm.

    /Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét/

    Tejfellel behabarom, az ecettel és a citromlével besavanyítom és felforralom, utána tálalom.

    Variációk:

    – 1 ugyanez csak tejfel nélkül

    – 2 ugyanez tejfel nélkül + 1 l paradicsomlé

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre 

    —————————————————————————————————————-

    SÁRGADINNYE LEVES

    HOZZÁVALÓK:

     – 2 közepes sárgadinnye

    – 1 liter tej

    – 1 dl tejszín

    – porcukor

    – őrölt fahéj

    – vaníliás cukor

    – citromlé

    – 2 evőkanál durvára vágott mandula

    ELKÉSZÍTÉS

     A sárgadinnye külsejét alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük és cikk-cakkban kettévágjuk. A négy fél dinnye magvas belsejét kikaparjuk, a sárga belét pedig részben karalábévágóval, részben evőkanállal kikanalazzuk. A formás gömböcskékből félliternyit félreteszünk a többi dinnyebelet hideg tejjel összeturmixoljuk, közben porcukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és néhány csepp citrommal ízesítjük. Turmixolás után belekeverjük a tejszínt, majd a sárgadinnye gömböcskéket. A dinnye héjába adagolva tálaljuk és megszórjuk durvára vágott mandulával.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

    —————————————————————————————————————-

    TÁRKONYOS HALLEVES

    HOZZÁVALÓK:

    – 60 dkg. szálkamentes halfilé

    – 2 fej vöröshagyma
    – 5 dkg. vaj
    – 1 zellergumó
    – 3 sárgarépa
    – 3 fehérrépa
    – 1 ek. liszt
    – 4 húsleves kocka
    – 1 tk. tárkony
    – 1 tk. borsikafű
    – 2 ek. tárkonyecet
    – 2 natúr Camping sajt
    – 1 tojás
    – só, bors

    ELKÉSZÍTÉS

     A halat kb. 1 cm-es kockákra darabolom, sózom, borsozom és félreteszem. Vajon megfonnyasztom a hagymát, és beleteszem a nagyon apróra kockázott répát, zellert, fehér répát. Fedő alatt párolom saját gőzében, 4…5 perc alatt megpuhul. A végén rászórom a lisztet, és enyhén felpirítom. Felöntöm húslével, és ha felforrt, beleteszem a halat. Pár perccel a vége előtt belerakom a tárkonyt és a borsika füvet, Ha kész, a Camping sajtot elkeverem a tojás sárgájával, és a levest besűrítem vele. Tálaláskor tárkony ecettel savanyítom. Pirítóssal az igazi!!!

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre

    ———————————————————————————————————-

    TOJÁSSALÁTA BÍBORMÁRTÁSSAL

    HOZZÁVALÓK:

    – 1 nagy fej lilahagyma

    – 2 dl. tejföl
    – 2 dl. majonéz
    – 12 db. tojás
    – 3 ek. kechup
    – 2 tk. Édes Anna v. Erős Pista
    – 1/2 dl. sűrű paradicsomlé
    – 2 tk. fűszer paprika
    – só, bors

    ELKÉSZÍTÉS

    A tojásokat keményre főzöm, és feldarabolom darabonként 6…8 szeletre. A hagymát nagyon apróra felkockázom és elkeverem a többi hozzávalóval. Fél napig érdemes állni hagyni.

    Jó étvágyat kívánunk!

    Ugrás a tartalomjegyzékre