Prim-Vol Trade Kft. » Solaris Urbino

Solaris Urbino

 

  
solarisbus

 Jellemzők

 A Solaris Urbino családot a korszerű, alacsony padlós városi buszokkal szemben támasztott követelményeknek megfelelően tervezték. Az első szélvédő ferde vonalvezetése, a fő jellegzetessége a Solaris városi buszainak. Ez biztosítja a jármű jobb oldalának beláthatóságát, ami növeli a buszmegállókban várakozó utasok biztonságát. Az Urbino család alacsony padlós városi buszaira jellemző a modern design, a tartósság, a könnyű karbantartás és üzemeltetés, a magassfokú megbízhatóság és a környezetbarát technológiák alkalmazása. Minden Solaris Urbino busz rozsdamentes acélból készül. Az alacsony padlós kialakítás és összeszerelés a nehéz út- és szélsőséges időjárási viszonyoknak is megfelel. Minden Solaris Urbino buszon van térdeplő funkció, amely képes csökkenteni a jobb oldali magasságot 70 mm-rel. Rendelhető hozzá kerekesszékes rámpa is, amely manuális vagy elektromos működésű. Jármű hosszától függően akár 183 utast is szállíthat. A Solaris Urbino tartós és gazdaságos dízel vagy sűrített földgázüzemű motorokkal van felszerelve, amelyek megfelelnek a legújabb európai károsanyag-kibocsátási előírásoknak is. A Solaris Urbino CNG, 12, 15 és 18 méteres sűrített földgáz meghajtású városi busz. Az alkalmazott technológia akár 85%-kal is csökkenti az átlagos károsanyag-kibocsátást, bizonyos káros anyagoknál ez a 100%-ot is elérheti. A Solaris Urbino CNG így megfelel a legigényesebb környezetvédelmi előírásoknak is. A Solaris Urbino 10,5 a legkisebb Solaris busz, 10,5 méter hosszú, szélessége 2,4 méter. Szűk és kanyargós kisvárosi utcákra szánják, de megfelel a nagyvárosok zsúfolt központjaiban is. A Solaris Alpino praktikus, barátságos az utasokhoz és a környezethez.

 

Solaris Urbino 10,5

Képgaléria

 

Solaris Urbino 12

Képgaléria

 

Solaris Urbino 18

 

 

 

 Felépítmény

 A Solaris Urbino karosszéria váza 1,4003 minőségű rozsdamentes acélból készült, hegesztéssel (MSZ EN 10088 szabvány szerint). A karosszéria merevségét növeli a nagyméretű profilokból álló váz, amely kitűnően ellenáll a rezgéseknek és alacsonyan tartja a zajszintet. Oldalpanelek nagy része szintén 1,4003 minőségű rozsdamentes lemezekből készül (MSZ EN 10088 szabvány), a kisebb szakaszok pedig Dibond kompozit anyagból. A busz első és hátsó részein üvegszál erősítésű műanyagelemek (GRP) is találhatóak.

 

 Komfort

 Az Urbino család fő feladata, hogy a rövidtávú utazás során is biztosítsa az utasok alapvető kényelmét és biztonságát. Az alacsony padló az utasok be- és kiszállását, a Wabco ECAS elektronikus vezérlésű légrugózás pedig a magas utazási kényelmet biztosítja. A szellőztető rendszer a tetőre szerelt ventillátorokból és elektronikusan működtetett tetőnyílásokból áll. Az Urbino család a versenytársakéhoz képest szélesebb hátsó tengelye miatt, a busz belsejében nagyobb szabad mozgást tesz lehetővé az utasok számára.

 

 Felhasznált technológiák

 Solaris Urbino buszokba a DAF, Cummins, IVECO vagy MAN által szállított korszerű motorok kerülnek beépítésre. A buszokba ZF Servocom 8098 hidraulikus szervokormánymű kerül beépítésre. Az Urbino-k EBS rendszerrel rendelkeznek. Az elektromos rendszer a CAN-Bus-rendszerre épül, mely összehangoltan működik a műszerfalon található vezetői információs rendszerrel. A vezető nyomon követheti a jármű fontos rendszereinek paramétereit és azok pontos állapotát.

 

 Tesztek

 Solaris Urbino autóbuszt megbízható mindennapi működésre tervezték – a tesztelést a DAF, Wabco és a Tatra cég tesztpályáin végzik. A futott tesztkilométerek száma eléri az 1.000.000 km-t, ami megfelel egy 10 éves rendszeres működésnek. A teszt speciális viszonyokat is szimulál, mint a belga macskakövek, nedves hullámos útszakaszok, 18 fokos lejtők és kanyargós utak. Tesztelik a szerkezet tartósságát, a fék hatékonyságát és a kormánymű működését, hogy megfeleljen a személyszállítást végző cégek magas követelményeinek és azok utasainak.